mayalı börek

Farklı bir börek tarifi arayışında olanların işini kolaylaştıracağına inandığımız (poğaça-börek karışımı) bu böreği herkes, özellikle de çocuklar çok sevecektir.



500 gr. un
1 tatlı kaşığı sirke
42 gr yaş maya
Ilık su
Tuz
1 çay kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı eritilmiş margarin veya tereyağı
500 gr kaşar loru veya böreklik peynir.
4 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz.
1 çorba kaşığı siyah susam.
1 adet yumurtanın sarısı

Un, tuz ve şekeri derin bir hamur yoğurma kâsesi içine eleyiniz. Elediğiniz malzemenin ortasını çukurlaştırarak taze mayayı ufalayıp ekleyiniz. Daha sonra zeytinyağı ve sirkeyi ekledikten sonra sıcağa yakın ılık suyu da ilave ederek pürtüksüz bir hamur elde edene kadar yaklaşık yirmi dakika yoğurunuz. Yoğurma işlemi bittikten sonra hamuru dört eşit parçaya ayırarak elinizde yuvarlayınız ve bir hamur tahtasını unladıktan sonra tahtanın üzerine alınız ve ince bir bezle örterek en az yirmi dakika dinlenmeye bırakınız. Hamur dinlenmekte iken; fırını 180 dereceye ayarlayarak ısıtınız.
Çukur bir kapta peynir, kıyılmış maydanoz ve siyah susamı karıştırarak börek içini hazırlayınız.
Hamuru dinlendirdikten sonra ( hamur en az iki katı kadar büyümüş olmalıdır) yumurtadan biraz daha büyükçe sekiz adet beze yaparak merdane ile yaklaşık bir karış çapında açınız. Daha sonra açtığınız hamurlardan birinin üzerini erimiş margarin ile iyice yağladıktan sonra ikinci hamuru koyarak kalınca bir yufka şeklinde açınız. (Yufkayı mümkün olduğunca kare şeklinde açmaya gayret ediniz.) Aynı işlemi diğer altı yufka için de uygulayarak toplam dört adet yufka elde ediniz. Hazırladığınız börek içini dörde bölerek elde ettiğiniz yufkaların kenarına boydan boya koyunuz, rulo halinde sarınız ve önceden yağlamış olduğunuz tepsiye düz bir şekilde yerleştiriniz.  Diğer üç yufka için de aynı işlemi tekrarlayınız. 



Bir spatulayı bıçak gibi kullanarak ruloların üzerine bastırmak suretiyle uygun büyüklükte porsiyonlayınız. Üzerlerine yumurta sarısından sürerek susam veya çörek otu serptikten sonra fırına veriniz ve yaklaşık otuz dakika pişiriniz.

Yorumlar

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

şalgam yemeği

baba tatlısı (şambaba) tarifi

benye sos

taze domates soslu mitite köfte

mayasız, yumurtasız ve kabartıcısız poğaça tarifi

kumkuat (kumquat) reçeli tarifi

romesco sos tarifi

Patates, brokoli salatası

ısırgan otu (dalgan) döndermesi

yumurtalı pırasalı ıspanak

daha fazlasını google'dan ARA