et suyu hazırlama (esmer et suyu)

Esmer et suyu yemeklerde tek başına kullanıldığı gibi birçok sosun yapımında kullanılan bir hammadde gibidir. O yüzden mutfağın temel ürünlerinden biridir diyebiliriz.



Malzemeler
3,5 – 4 litre su
2 kg dana kaval kemiği küçük küçük kırılmış
1 çay kaşığı tane karabiber
3-4 adet karanfil
1 orta boy soğan gelişigüzel doğranmış
1 adet havuç soyulmuş doğranmış
Yarım demet maydanoz
1 adet defne yaprağı
1 çay kaşığı kekik
Öncelikle dana kemiğini 170-180 derecede ısıtılmış fırında bir saat kadar fırınlayın. Kemiklerin fırına verilmesinden hemen sonra büyük boy bir tencereye suyu koyun ve altını yakarak harlı ateşte kaynamaya bırakın.

Kemiklerin fırınlama işlemi bitince fırından çıkararak tencerede kaynamakta olan suya atın. Üzerinde kef oluşursa delikli kepçe yardımıyla alın. Kef oluşmamışsa diğer bütün malzemeyi tencereye ekleyin. Tencerenin kapağını hafif aralık bırakarak kısık ateşte 3 saat kadar kaynatın.  Altını söndürün ve soğumadan saklayacağınız kaba tel süzgeç yardımıyla süzün. Ağzını sıkıca kapatın ve oda sıcaklığına gelince buzdolabına alın. Soğuyunca üzerinde donan yağ tabakasını kesinlikle almayın çünkü et suyunuz için koruyucu görevi görecektir ve uzun süre dayanmasını sağlayacaktır. Kullanacağınız zaman hoşlanmayanlar bu yağ tabakasını atabilirler.

Yorumlar

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

benye sos

baba tatlısı (şambaba) tarifi

semizotu sapından tarator

şalgam yemeği

mayasız, yumurtasız ve kabartıcısız poğaça tarifi

gül böreği

Yenidünya reçeli tarifi

şevketi bostan salatası

açma tarifi

bayram tatlıları-lorlu girit tatlısı

daha fazlasını google'dan ARA