dondurucuda bamya nasıl saklanır

derin dondurucuda bamya nasıl saklanır

bamya nasıl dondurulur
kışlık bamya nasıl şoklanır

Kışlıkları hazırlamanın zamanı geldi. Bütün kışlık hazırlıklarını belirli bir zaman dilimine sıkıştırmadan geniş zaman içerisinde yapmak hem daha doğru planlama yapmak hem de aşırı yorgunluk yaratmaması açısından önemli. Kışlık yiyecek saklamanın çok değişik yöntemleri var. Pastırmadan sucuğa, konserveden reçele, kurutmaktan dondurarak saklamaya kadar çok çeşitli yöntemler kullanabilirsiniz. 

bamya yemeği
zeytinyağlı bamya yemeği
Özellikle dondurarak saklamak sebze ve meyve saklamanın en çok kullanılan yöntemlerinden biri. Dondurarak saklamak hem pratikliği hem de sağlıklı oluşu açısından en çok tercih edilen yöntemlerden biri. Ancak  dondurarak saklamanın dikkat edilmesi gereken kuralları var. Dondurarak saklamak için "ne koyarsan onu alırsın" demek daha doğru olur. Yani dondurarak sakladığınız ürün dondurduğunuz anda ne kadar taze ve sağlıklı ise o kadar taze ve sağlıklı olarak kalır. Tabii dondurarak saklamanın kurallarına tam olarak uymak kaydıyla.

bamya nasıl dondurulur


kınalı bamya / manikürlü bamya
Kış hazırlıkları yaparken sebzeleri şoklayarak derin dondurucuda saklama yöntemi bizim de en çok tercih ettiğimiz yöntemlerden. Derin dondurucuda sebze saklarken sebzeleri öncelikle sağlam olanlarını kullanınız. Çürük ve bereli sebzelerin karışmamasına özen gösteriniz. Derin dondurucuda sakladığınız sebzeleri pişirirken tencerede yemeğin diğer işlemlerini yapınız  (soğan, salça kavurma v.s) daha sonra sebzelerinizi bakteri oluşmaması açısından çözdürmeden donuk
sultani bamya
vaziyette ilave ediniz. Böylece bakteri oluşmasını engellemiş olursunuz. Bugün derin dondurucuda bamya saklamanın yöntemini paylaşacağız . Sirkeli suda haşlanan bamyalar içindeki çoğumuzun hoşuna gitmeyen sıvılarını haşlandıkları suya bırakırlar.

Ülkemizdeki bamya çeşitleri, sultani bamya (en yaygın olan tür), bornova/izmir bamyası (kınalı bamya veya manikürlü bamya da denir), Balıkesir bamyası (tombul bamya), amasya bamyası (çiçek bamya).

bamyalar haşlandı-soğutuldu-süzülecek paketlenip şoklanacak
Biz 1 kg bamyayı anlatım için kullandık. Oranları değiştirmeden siz miktarları kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Malzemeler:
1 kg bamya
½ çay bardağı sirke veya limon suyu
Tuz
Buz
2 adet buzdolabı poşeti


bamyanın donduruluşu

Bamyaları yıkadıktan sonra sapını konik biçimde keserek ayıklayınız.
Bir tencereye bol su koyunuz, sirkeyi ve tuzu ilave edip kaynatınız.
Kullandığınız haşlama suyunun haşlamak için kullandığınız sebze hacminin en az beş katı olmalıdır. (yani 1 kg lık sebzeyi en az 5 litre suda haşlamalısınız)
Büyük bir kapta buzlu su hazırlayınız.
Kaynamakta olan suya ayıklanmış bamyaları atıp kaynamaya başladıktan sonra 3-4 dakika haşlayınız.
Delikli kepçe yardımı ile haşlanmış bamyaları buzlu suyun içine alıp soğuyana kadar bekletiniz. (buzlu suya almaktaki amaç çok kısa sürede soğutup pişmeyi durdurmaktır. Bunu yapmaz, kendi halinde soğumaya bırakırsak sebzeler pişmeye devam edecek ve hem renk kaybı hemde besin değeri ve lezzet kaybı olacaktır)
Sebzeler soğuyunca aynı kepçeyle süzgece alınız.
Suyu süzülen bamyaları iki paket halinde kilitli buzdolabı poşetinde veya diğer buzdolabı poşetleriyle derin dondurucuya kaldırınız.




Yorumlar

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

şalgam yemeği

baba tatlısı (şambaba) tarifi

benye sos

taze domates soslu mitite köfte

mayasız, yumurtasız ve kabartıcısız poğaça tarifi

kumkuat (kumquat) reçeli tarifi

romesco sos tarifi

Patates, brokoli salatası

ısırgan otu (dalgan) döndermesi

yumurtalı pırasalı ıspanak

daha fazlasını google'dan ARA