lazanya bolonez

Lazanya bolonez tarifi; 

Lazanya; makarna hamurundan (yufkadan kalınca açılmış) plakalar arasına önceden hazırlanmış soslar eklenerek ve yoğun peynir katkısıyla pişirilen İtalyan mutfağının klasiklerinden bir hamur işi. Belki de dünyada İtalyan mutfağının en çok bilinen yemeklerinden biri. Görünüş ve hazırlanış olarak bizim su böreğimizi andırsa da lezzet açısından çok da aynı olduğu söylenemez. İçine eklenen sosların çeşidiyle adlandırılan lazanya, kuvvetli bir yan yemek olarak ikram edilebileceği gibi ana yemek olarak da servis edilebilir. Etlisinden sebzelisine, balıklısından tavuklusuna, neyle hazırlamak isterseniz isteyin beşamel sos ve taze mozarella peyniri olmazsa olmazıdır. Mozarella yerine taze kaşar peyniri de kullanmak mümkündür. Tarifi verirken hazır satılan lazanya makarnaya göre verdik. Lazanyanın hamurunu kendiniz hazırlamak isterseniz kullanacağınız fırın kabının derinliğine ve ebatlarına, yapmak istediğiniz kat sayısına göre hazırlayıp açmalısınız.

lazanya

Lazanya bolonez – kıymalı soslu lazanya yapılışı


Malzeme
1 kutu Lazanya (500 gr.) (Makarna hamurundan kendiniz de hazırlayabilirsiniz.)
600 gr. Taze Kaşar Peyniri veya Mozarella
3 su bardağı kadar bolonez sos
3 su bardağı kadar beşamel sos

lazanya

Fırınınızı önceden 180 dereceye ayarlayarak ısıtınız.
35x45 ölçülerinde derin bir fırın kabının (derin fırın kabı yoksa lazanya katları 4 yerine 3 olabilir) tabanına bir kat lazanya plakaları yerleştirilir. Plakaların üzerine önce bolonez sosun üçte biri yayılır, beşamel sosun dörtte biri yayılır, daha sonra rende kaşar ın dörtte biri serpilir. Ve üzerine 2. lazanya katı yerleştirilir. Aynı işlem 2. ve 3. katlarda da uygulanır. 4. ve son lazanya katının üzerine sadece beşamel sos lazanya plakalarının üzeri tamamen kapanacak şekilde yayılır. Beşamel sosun üzerine de tamamı kapanacak şekilde rende kaşar serpilir.
Fırına sürülür. Pişme süresi yaklaşık 40 dakikadır.

lazanya

Ancak üzerindeki kaşarlar eğer 15-20. dakikadan önce kızarmaya başlarsa fırın ısısı yüksek demektir. Bu durumda fırın ısısını 150-160 dereceye düşürmek gerekir. 30 uncu dakikadan sonra her an hazır olabilir.

Yorumlar

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

şalgam yemeği

baba tatlısı (şambaba) tarifi

benye sos

taze domates soslu mitite köfte

mayasız, yumurtasız ve kabartıcısız poğaça tarifi

kumkuat (kumquat) reçeli tarifi

romesco sos tarifi

Patates, brokoli salatası

ısırgan otu (dalgan) döndermesi

yumurtalı pırasalı ıspanak

daha fazlasını google'dan ARA