domates-biber sos tarifi

Domates- biber sosu;

Sos; Latince salsus' tan türemiş Fransızca bir sözcüktür. Soslar mutfağın temel taşlarıdır. Bazen yemeklerin hazırlık aşamalarında, bazen de sunum sırasında kullandığımız lezzet artırıcı katkılar. Zaman zaman da yemeğin albenisini artırmak ve olduğundan şık göstermek için kullanılan bir yöntem. Sıcak ve soğuk olarak kullanılabilen soslar genellikle tek başlarına tüketilmezler. Soslar bazen çok basit karışımlar olabileceği gibi bazen de hazırlanması çok karmaşık ve zahmetli olabilir. Örneğin bir salata sosunu hazırlamak çok kolay ve basitken, dömi glass (demi glace) sos hazırlığı ve yapımı zahmetli ve zaman alıcı olabiliyor. 

sos

Tarihsel bir yaklaşımla baktığımızda soslar önceleri renkleriyle adlandırılmış ve sınıflandırılmış. Bechamel Sauce (beyaz), Veloute Sauce (Sarı), Demi glace (kahverengi), Hollandaise Sauce (tereyağı) gibi. Daha sonraları bu soslara yenileri eklenmiş (Domates Sauce‘u (kırmızı), Mayonez (sarı) v.b.) ve oldukça çeşitlenmiştir. Sonuçta yemek ve salatalara lezzet ve görsellik katar bütün soslar. 

Domates-biber sos için;

1 adet doğranmış soğan
2 diş sarımsak, dövülmüş
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet kırmızı (dolmalık) biber, göbeği ve tohumları alınmış ve doğranmış
400 gr kadar soyulmuş konserve domates (taze domates de kullanılabilir)
2 çorba kaşığı domates salçası
3 çorba kaşığı su
1 çorba kaşığı limon suyu
Tuz, karabiber
Süslemek için maydanoz yaprağı (isteğe bağlı)

sos

Domates-biber sos yapılışı;


Soğan ve sarımsağı yumuşayana kadar yağda kavurun. Kırmızıbiberi de ekleyerek 2-3 dakika daha pişirmeye devam edin. Domatesleri, salçayı, suyu, limon suyunu ve tuz-karabiberi ekleyip kaynatın. Kaynadıktan sonra kapağını kapatarak 10-15 dakika kısık ateşte pişirin. Sosu biraz soğuttuktan sonra pütürsüz bir püre haline gelene kadar karıştırın ve temiz bir kâseye alın. 
İstediğiniz şekilde kullanın.

Yorumlar

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

benye sos

baba tatlısı (şambaba) tarifi

semizotu sapından tarator

şalgam yemeği

mayasız, yumurtasız ve kabartıcısız poğaça tarifi

gül böreği

açma tarifi

şevketi bostan salatası

Yenidünya reçeli tarifi

bayram tatlıları-lorlu girit tatlısı

daha fazlasını google'dan ARA