beyaz hindiba-endive-salatası tarifi

Beyaz Hindiba

19.yüzyılda Belçika'da tesadüfen keşfedilmiş bir sebzedir. 
Beyaz Hindiba sağlıklı, besleyici ve son derece hafif bir besindir. Hem çiğ hem pişmiş tüketilebilmesi, yüksek potasyum, vitamin ve folik asit içermesi onu hem dünya gurmelerinin hem de sağlıklı gıda arayışındaki bilinçli tüketicilerin aradığı bir besin haline getirmiştir. 
Beyaz hindiba, vücuda nem kazandırır ve sindirim sisteminin dengesinin korunmasına yardımcı olur. Bir çok araştırmaya göre bazı ciddi hastalık risklerini düşürücü etkisi vardır. Çok az kalori içerdiğinden hafif menülerin dostudur.
Beyaz hindiba çok az kalori içerdiğinden hafif ve sağlıklı tarifler arayanlar için harika bir seçenek. Daha önce ızgara endive ve tahinli endive salatası tariflerini paylaşmıştık.
Bu kez salata tarifini paylaşmak istedik. Marul ve lahana köküne benzeyen tadı ile biz çok beğeniyoruz.  Salataya kendi damak ve göz zevkimize uyan sebzeleri ekledik ve ortaya nefis bir salata çıktı.



beyaz hindiba-endive-salatası tarifi
beyaz hindiba-endive-salatası 

Endive Salatası 

Malzemeler
1 adet havuç
4 adet beyaz hindiba
1 adet kapya biber
Nane yaprağı
Dereotu
1 diş ezilerek doğranmış sarımsak (opsiyonel)
Sızma Zeytinyağı
Limon Suyu
Deniz Tuzu
Parmesan peyniri (rendelenmiş)

Beyaz Hindiba Salatası Nasıl Yapılır


Hindibaları suya daldırarak değil, akan su altında yıkayınız. Hindibaları ince veya istediğiniz kalınlıkta doğrayalım.
Havucu, biberi, dereotunu ve naneyi yıkayalım. Havucun kabuklarını soyalım.  Biberin sapını kesip uzunlamasına ikiye bölelim ve çekirdeklerini çıkartalım. Havuç ve biberi mümkün olduğu kadar ince ve julyen şekilde doğrayalım. Nane yapraklarını saplarından ayıralım.  Bir kasede zeytinyağı, limon suyu ve sarımsağı karıştırarak sosu hazırlayalım. Salata kasesine sebzeleri koyup karıştıralım Üzerine sosu gezdirip deniz tuzu serpelim. Rendelenmiş parmesan peyniri serpelim. Servis yapalım. 
Afiyet Olsun.

Rivayete göre Botanik Bahçe görevlisi o zamanlar (19. yy) Chicoree kahvesi yapımında kullanılan hindiba köklerini nemli ve sıcak bir mahzende saklar. Bir süre sonra köklerin karanlıkta sarı beyaz renkte tomurcuklar verdiğini görür. Bunları tadar, beğenir ve üretimine başlar. Beyaz hindiba hala bir çok yörede "Belgian Endive" yani Belçika Hindibası adıyla anılır.

Yorumlar

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

benye sos

baba tatlısı (şambaba) tarifi

şalgam yemeği

semizotu sapından tarator

mayasız, yumurtasız ve kabartıcısız poğaça tarifi

gül böreği

açma tarifi

şevketi bostan salatası

bayram tatlıları-lorlu girit tatlısı

avukma - çingene salatası

daha fazlasını google'dan ARA