lezzet mekanları-poyraz usta döner


Lezzet mekanları


Mutfak Gazetesi’nin İzmir’de, "lezzet mekanları” köşesinde bilinen, bilinmeyen ama keşfedilmeyi bekleyen İzmir mekanları hakkında fikirlerimizi paylaşacağız. Birikmiş gezi notlarımızı, mekân bilgileri ve görsellerinin yer alacağı bu dosyada İlk lezzet durağımız; 

Dönerci Poyraz Usta.


Neden ilk lezzet durağı Poyraz Döner derseniz, hiçbir nedeni yok öylesine ve birikmiş gezi notlarımız arasında ilk elimize gelen o oldu.

Dönerci Poyraz Usta, Popüler mekanların bulunduğu semtlerde değil ancak, 30 senelik ustalığına güvenerek damak tadına düşkün İzmir’lilerin nerede olursa olsun bulabileceği bir mekânda İzmir Işıkkent Ayakkabılar Çarşısının içerisinde hizmet veriyor. Yani farklı bir tanımlamayla esnaf lokantası dediğimiz tarzda bir mekân.

Mekân, sokak arası lezzetler tanımını çağrıştırıyor.  Çok da estetik duygusunu tatmin edebileceğiniz bir görünümde değil. Hani salaş dediğimiz ama lezzetlerinden ve hijyeninden emin olarak gönül rahatlığıyla gittiğimiz yerlerden. Ama gerçek et döner deneyimini yaşarken, döner de nefis olunca mekânın ambiyansı çok da önem taşımıyor.


Döner mis gibi kokuyor. Yüzde 80 dana eti ve Yüzde 20 kuzu etiymiş.

Döner için özenle seçilen etler önceden özel sosu ile terbiye edilip üç gün olgunlaştırıldıktan sonra odun ateşinde pişiyor. Aynı Erzurum cağ kebabında olduğu gibi. Cağ kebabının döneri yatay Poyraz’ın döneri ise dikey diziliyor. Yaprak gibi kesiliyor ve incecik lavaş ekmekler üzerinde servis ediliyor. Döner doğal besi hayvanlarından elde edilen etten yapılmış, üstelik iyi dinlendirilmiş üzerine de odun ateşinde pişmiş olunca etin lezzetini tam olarak alıyorsunuz. Damaklarınız şenleniyor.

Döner çok lezzetliydi beş dakikada yiyebileceğiniz kadar. Hani yalamadan yuttum dersiniz ya onun gibi.

Odun ateşinde pişen döner yanmadan pişmiş tam kıvamındaydı. Oldukça ince kesilmişti. Etin yağı dengeli ve suyu kaçmamış tam da olması gerektiği kıvamdaydı.


Dönerin eşlikçilerinden bahsetmek gerekirse; önümüze gelen mevsim salata güzeldi. Doğranmış ve tereyağında hafifçe öldürülmüş soğan kırmızı biberle tatlandırılmış. Lavaş ve dönerle birlikte muhteşem bir üçlü oldular. Turşuyu sıradan bulduk. Özel olarak minik biber turşuları oluyormuş. Minik turşuları Bursa’dan getirtiyormuş ama siparişte bir aksama olmuş ve biz gittiğimizde yoktu. Patates kızartmasının üzerindeki sosu da gereksiz bulduk. Aslında böyle bir lezzetin yanında patates kızartmasını gereksiz bulduk. Ama döneri yerken bu ayrıntılara takılmadık, sadece dönere odaklandık dersek doğru olacak. 




Gene dönerin yanında sunulan bol köpüklü Susurluk tarzı yayık ayranı çok güzeldi. Bol köpüklü nefis ayran da kendi emeklerinin ürünü yani her yerde bulabileceğiniz pvc bardaklardaki hazır kültür ürünü ayranlardan değil.


Yemeğin üzerine gelen portakallı irmik helvası ile nefis bir final yaptık.

Rendelenmiş portakal kabukları hem görsellik hem koku hem de lezzet olarak mükemmeldi.

Foodilere, gurmelere, şikemperverlere, damak tadına önem verenlere selam olsun

POYRAZ DÖNER

Egemenlik mahallesi

6129 sokak no 38

Işıkkent / İZMİR

0530 826 03 78

Yorumlar

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

benye sos

baba tatlısı (şambaba) tarifi

şalgam yemeği

semizotu sapından tarator

mayasız, yumurtasız ve kabartıcısız poğaça tarifi

gül böreği

açma tarifi

şevketi bostan salatası

avukma - çingene salatası

bayram tatlıları-lorlu girit tatlısı

daha fazlasını google'dan ARA