zeytinyağlı bebek enginar

Zeytinyağlı bebek enginar tarifi; 

Çocukluğumuzda burun kıvırarak yediğimiz ya da hiç yemediğimiz sebzelerin başında geliyordu enginar. Damak zevklerimiz geliştikçe, bilinçli ve akıllı beslenme çabalarımız arttıkça yemek tercihlerimiz de şekillenmeye başladı. Lezzetleri hiç tatmadan reddetmek yerine lezzetleri özümsemek ön plana çıktı. Enginar da bu sayede lezzetine teslim olduğumuz sebzelerin başında geliyor.
Bahar aylarında mutfakların sultanı, baş tacı haline gelen enginar, bizim mutfağımızın da vazgeçilmezi... Hele yapraklı halde pişen enginarın, yapraklarını tek tek sıyırarak yemenin verdiği keyif ve lezzet başka hiçbir sebzede yok.

Enginardaki cynarin maddesi, karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımını sağlıyor. Sırf bu özelliği nedeniyle bile tam bir şifa kaynağı enginar. Ayrıca bol miktarda A ve B vitaminleri içeriyor.
Enginar bir sağlık hazinesi olmasının yanında tam bir lezzet harikasıdır da. Gonca halinde alınıp hazırlanması biraz zahmetli olsa da emeklere değer. Siz, ben uğraşamam diyorsanız, tüm Ege ve Marmara bölgelerinde semt pazarlarında temizlenerek pişirilmeye hazır taze enginarlar satılmakta. Hiç olmadı dondurulmuş veya konserve olarak satın alabilirsiniz. Bu şekilde bütün büyük marketlerde bulunuyor.



Zeytinyağlı enginar pişirmek için,
Malzemeler
10-12 adet enginar goncası
250 gr arpa soğan
1 büyük havuç (kabaca doğranmış)
1 çay kaşığı tane karabiber
½ limonu suyu
1 tatlı kaşığı un
1 çay kaşığı şeker
2-3 sap dereotu
1 çorba kaşığı kıyılmış dereotu
4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz

Zeytinyağlı enginar yapılışı

Büyük bir kâseye bir-iki litre kadar su koyduktan sonra limon suyu, un, tuz ve şekeri ekleyerek iyice karıştırın.
Enginar goncalarını dikey olarak dörde böldükten sonra hazırladığınız suya atın ve bir kenara alın. (Bu arada enginarların iç kısımlarında tüy oluşmuşsa onları bir kaşık yardımıyla sıyırıp temizleyin)
Geniş bir tencerede zeytinyağını kızdırdıktan sonra soğanları ekleyin ve sürekli karıştırarak renkleri hafif değişene kadar kavurun.
Havuçları, tane karabiberi ve sap dereotunu da ekleyerek bir-iki karıştırın.
Enginarları, malzemeyi sotelediğiniz tencereye ekleyin.
Enginarları beklettiğiniz unlu limonlu sudan kepçe ile alarak enginarların üzerini hafifçe örtecek şekilde tencereye ekleyin.
Yaklaşık 25-30 dakika kapağı kapalı olarak pişirin.
Kıyılmış dereotu ile süsleyerek servis yapın.
Afiyet olsun.


Yorumlar

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

şalgam yemeği

baba tatlısı (şambaba) tarifi

benye sos

taze domates soslu mitite köfte

mayasız, yumurtasız ve kabartıcısız poğaça tarifi

kumkuat (kumquat) reçeli tarifi

romesco sos tarifi

Patates, brokoli salatası

ısırgan otu (dalgan) döndermesi

yumurtalı pırasalı ıspanak

daha fazlasını google'dan ARA