kumkuat (kumquat) reçeli tarifi

Kumkuat (kumkoat ya da kamkat) reçeli, 


Turunçgiller ailesinin küçük mücevheri Kamkat (Kumkoat)(bitki yabancı kökenli olunca adı da adı da farklı biçimlerde dilimize yerleşmiş. Biz de ülkemizdeki söylenme biçimlerinin hepsini kullanmak istedik).
Turunçgiller ailesinin bir meyvesi olan kamkat biçim olarak limona, rengi portakala benzer. Doğu Asya ve Çin'de doğal olarak yetişir. 19. yüzyılda Avrupa ve Kuzey Amerika'ya girmiş ve saksılarda süs bitkisi olarak kullanılmakta. Kamkat(Kumkoat)  bütün olarak kabuğuyla birlikte yenebiliyor. Limonla turunç arası acı-ekşi-tatlı bir lezzete sahip. 

Kumkuat
Turunçgiller ailesinin küçük mücevheri Kamkat

Ülkemizde de genelde süs bitkisi olarak yetiştirildiği için meyvesini ticari olarak temin etmek pek mümkün değil. Ancak hobi ve süs amaçlı yetiştirenler meyvelerine ulaşabiliyor. Bizde de taze olarak tüketimi hemen hemen hiç tercih edilmiyor kanımızca. Ama reçeli harika oluyor. Kumkoat Reçelinin yapımı çok kolay olmasına karşın, hazırlanmasında sadece meyvenin çekirdeklerinin çıkarılması biraz zaman alıyor. Kamkat(Kumkoat),  reçel ve marmelat yapımından başka meyve suyu, şekerleme, kek, pasta yapımında da kullanılıyor.  Biz kamkat (Kumkoat) reçelini ilk defa yaptık ve tahminlerimizin ötesinde çok beğendik. Eğer meyveyi temin etme olanağınız varsa mutlaka denemenizi öneririz. 

kumkuat (kumquat) reçeli
kumkuat (kumquat) reçeli 
Kamkat reçeli yamak için malzemeler
1 kg kamkat(kumkuat)
1 kg toz şeker
Yarım limonun suyu
2-3 adet karanfil ya da 1 küçük tarçın çubuğu (isteğe bağlı)
Meyveleri güzelce yıkayın ve süzün.
Meyveleri ortadan ikiye yarın ve sivri uçlu bir bıçak veya bir kürdan yardımıyla çekirdeklerini çıkarın. (meyvelerin bütün kalmasını istiyorsanız tam olarak ikiye ayırmayın sadece ikiye yarın)
Çekirdeklerin temizlenmesi esnasında uygun büyüklükte bir tencereye su doldurarak kaynatın.
Çekirdeklerini temizlediğiniz meyveleri kaynamakta olan suya atın ve tekrar kaynamaya başladıktan en fazla üç dakika sonra kevgir yardımıyla meyveleri alarak soğuk suya atın ve soğumalarını sağlayarak pişmelerini durdurun.
Bu aşamayı üç kere tekrarlayın.


Üçüncü aşamanın sonunda meyveleri iyice süzün ve reçeli pişireceğiniz kaba alın. Eğer ekleyecekseniz karanfil ya da tarçın çubuğunu da tencereye ekleyin.
Şekerin tamamını haşlamış ve tencereye almış olduğunuz kamkatların üzerine dökün ve kapağını kapatarak şeker tamamen eriyip sulanana kadar bu şekilde bir kenarda bekletin. (Bu süre yaklaşık on iki saat sürüyor. Yani haşlama ve şekere yatırma işlemini akşamdan yapıp reçeli sabah pişirmek uygun oluyor)
Bekleme süresinin sonunda tencereyi ateşe koyarak kısık ateşte reçel kıvamını alana kadar kaynatın. (yaklaşık otuz dakika)
Reçel tenceresini ateşten almadan önce limon suyunu ekleyin ve bir taşım kaynadıktan sonra ateşten alın.
Soğuduktan sonra arınık kavanozlara doldurun ve afiyetle tüketin.




Not: eğer eklemişseniz karanfil veya tarçın çubuğunu çıkarmanıza gerek yok, kavanozda kalırsa daha zengin bir hoş koku veriyor.
Bu reçeli meyveleri hiç kesmeden tüm olarak da hazırlayabilirsiniz. Ancak o zaman meyvelerin birkaç yerinden kürdanla delinmesi gerekiyor. Kamkat reçelini bu şekilde yaparsanız biraz daha acımsı olur ve yerken içindeki çekirdekler rahatsız edici olabilir. Tercih sizin.


Yorumlar

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

açma tarifi

Peynir dolgulu kiraz biber turşusu tarifi

benye sos

şalgam yemeği

tereyağlı karides sote tarifi

gül böreği

benye sos ile tavuk fileto

pırasalı börek tarifi

evde kestane şekeri nasıl yapılır ?

Yeşil zeytin salamurası tarifi

daha fazlasını google'dan ARA