keşli cevizli erişte

Keşli Cevizli Erişte tarifi;  

Keş… kaybolmaya yüz tutmuş yerel lezzetlerimizden biri. Çok fazla bilinmiyor. Hatta yeni jenerasyonun adını bile duymadığını düşünüyoruz. Bazıları peynir olduğunu zannederek keş peyniri diye adlandırsalar da aslı güneşte kurutulmuş yoğurttur. Antakya’nın meşhur tuzlu yoğurdu ile karıştırılsa da tuzlu yoğurt kaynatılarak, keş güneşte kurutularak elde ediliyor. Keş’i nerde bulabilirim diye düşünenler olabilir yerel marketlerde belki. Ama yapılışı çok kolay. Aşağıdaki basit tarifle bile yapabilirsiniz.



Yoğurt, iki güne yakın süreyle bez torbada süzülerek katı kıvamda bir kese yoğurduna dönüştürülüyor. (Süzme yoğurt) Daha sonra tuz ekleniyor ve istenirse de çörek otu, kekik, kimyon ve kişniş tohumu gibi aromatik ot ve baharatlarla tatlandırıldıktan ve yoğurulduktan sonra güneşte kurutuluyor.  (Bazı yörelerde yoğurma aşamasında çökelek ve lor peyniri de ekleniyor.)
            Bez torbalarda ve serin bir ortamda saklanarak kış aylarında tüketiliyor.

keşli erişte
keşli cevizli erişte

Malzemeler
2-3 su bardağı ev eriştesi
2 çay kaşığı tuz
4 çorba kaşığı tereyağ
1 su bardağı keş (rendelenmiş)
½ su bardağı ceviz içi (çekilmiş)
Yeteri kadar et suyu

Keşli Cevizli Erişte Yapılışı

Geniş ve yapışmaz tabanlı bir tencerede iki kaşık tereyağı eritin. Yağ hafif eriyince erişteleri ekleyin. Eriştelerin renkleri dönmeyecek kadar bir-iki dakika eriyen tereyağıyla birlikte harmanlayın. Daha sonra aynen pilava su ekler gibi üzerini hafifçe geçecek şekilde et suyu ekleyin. Beş-altı dakika sonra ocaktan alarak dinlenmeye bırakın. Bu sırada bir tavada iki kaşık tereyağını eritin, içinde cevizleri ekleyerek 3-4 dakika kadar kavurun ateşten alın.
Eriştelerin üzerine dökün, rendelenmiş keşi serpin ve harmanladıktan sonra sıcak olarak servis yapın.
keşli cevizli erişte
keşli cevizli erişte
Afiyet olsun.

Yorumlar

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

şalgam yemeği

baba tatlısı (şambaba) tarifi

benye sos

mayasız, yumurtasız ve kabartıcısız poğaça tarifi

taze domates soslu mitite köfte

kumkuat (kumquat) reçeli tarifi

girit çullaması

gül böreği

romesco sos tarifi

yoğurtlu gelincik otu kavurması

daha fazlasını google'dan ARA