Yeşil zeytin salamurası tarifi

Yeşil zeytin salamurası nasıl yapılır?

İşte size hafta sonu için güzel ve lezzetli bir uğraş.
Zeytin, kutsal kitaplarda da yer alan ve kutsallığın, refahın, adaletin, sağlığın, zaferin, gururun, bilgeliğin, aklın, günahlardan arınmanın ve yeniden doğuşun simgesi olarak ifade edilen bir bitki olarak anılmakta. Tanrıça Athena’nın hayatını sürdürebilmesi için zeytin ağacını sürekli görmesi gerektiği, kimi tanrıların zeytin ağacının altında doğduğu gibi, mitolojilere ve birçok efsaneye konu olmuştur.
Yüzyıllardır Akdenizlilerin sağlık ve güzellik kaynağı olmuştur. Kutsal metinlerde de şifa kaynağı olduğu belirtilmiştir.”
Bu arada; Yapılan arkeolojik çalışmalar, şimdiye kadar dünya üstünde bulunmuş en eski zeytinyağı tesisinin İzmir' in Urla ilçesi yakınlarındaki antik Klazomenai kentinde bulunduğunu ortaya çıkarmıştır.



Zeytin salamurası nasıl hazırlanır?

Zeytinleri tatlandırma aşamasında kullanacağınız su mümkünse doğal su olmalı. Yani içine özellikle klor gibi kimyasallar karışmamış, artezyen veya kaynak suyu olmalı. Eğer böyle bir suyu temin edemiyorsanız musluk suyunu ağzı açık bir damacanada ara sıra karıştırarak iki gün bekletirseniz içindeki klor ve uçucu gazlardan arındırabilirsiniz ve bu şekilde kullanabilirsiniz.
Bir litre suya 25-30 gr kaya tuzu ve 15-18 gr limon tuzu hesap ederek yeşil zeytin salamurası hazırlayalım. İçine tatlandırdığımız zeytinleri koyalım. Salamurada 2-3 beklettikten sonra afiyetle tüketmeye başlayalım. Aslında 24 saat sonra zeytinler yenecek duruma geliyor ama asıl lezzetini 2-3 gün sonra alıyor.


Kahvaltılık için yağlayıp limon dilimleri ile servis yapabilirsiniz. Salamurayı hazırlarken limon tuzu kullanmak istemez taze limon kullanayım derseniz ekleyeceğiniz limonların bozulmaması için limonları tuzla salamura ettikten sonra (limon turşusu) koymanız gerekir.


limon turşusu

Kolay gelsin.
Afiyet Olsun

Yorumlar

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

şalgam yemeği

baba tatlısı (şambaba) tarifi

benye sos

mayasız, yumurtasız ve kabartıcısız poğaça tarifi

taze domates soslu mitite köfte

kumkuat (kumquat) reçeli tarifi

girit çullaması

yoğurtlu gelincik otu kavurması

gül böreği

romesco sos tarifi

daha fazlasını google'dan ARA