köz domates çorbası

Közlenmiş Domates Çorbası Tarifi    


Her türlü sebze ve meyveyi mevsiminde tüketmek en güzeli. Çocukluğumuzda turfanda diye bir kavram vardı ve her mevsim dönüşünde herkesi bir turfanda sebze veya meyve tüketmek heyecanı sarardı. Hatta mevsimin sebze ya da meyvesini ilk turfanda zamanı yemeden önce “siftahı benden, bereketi Allahtan” demeyi de ihmal etmezdik. Hey gidi günler hey….
Mevsimi bitmeden ve tezgahlarda hala tarla domatesi varken son bir kez yapmak güzel olur…

domates çorbası
Biz tarifimize geçelim;
Közlenmiş domates çorbası yaparken Rio domates kullandık. Domatesleri ikiye bölerek kabuklu kısımlarını üste getirdik. Üstten pişiren ızgarada közleyince kabuklarını soymak çok kolay oluyor. Malzemelerin üzerine serpilen toz şeker domatesin ve soğanın karamelize olmasını sağlamanın yanı sıra domatesin asidini de dengeliyor. Biz, aromatik ot olarak balkonumuzda on iki ay boyunca saksıda yetiştirdiğimiz biberiye ve mercanköşk kullanmayı tercih ettik. Karabiberin miktarını bol tutun çorbaya çok yakışıyor. Biz çorbada, hazır bulyon yerine ev yapımı et suyu kullandık ev yapımı tavuk suyu veya sebze suyu da kullanabilirsiniz.
Közlenmiş domates çorbası için malzemeler

1 kg domates (rio domates)
1 adet kuru soğan
2-3 diş sarımsak
2 dal taze biberiye
1 dal taze mercan köşk
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
Taze çekilmiş karabiber
Tuz
1 adet orta boy havuç (haşlanmış)
2 su bardağı et suyu

Közlenmiş domates çorbası nasıl yapılır?

Domatesleri yıkayıp kurutalım.
Uzunlamasına ikiye bölelim. Fırın tepsisine kabuklu kısmı üste gelecek şekilde dizelim.
Soğanın kabuğunu soyup halka haline getirelim veya elma dilimi şeklinde doğrayıp tepsiye dizelim.  Taze biberiye ve mercanköşkü yıkayıp dalından sıyıralım ve domateslerin üzerine serpelim. Sarımsakları tepsiye ilave edelim. Üzerlerine zeytinyağını gezdirelim. Tuz, karabiber ve şekeri de serptikten üstten pişirmeli ızgarada közleyelim.
Domates ve soğanların üzeri kızarınca fırından çıkaralım. Domatesin kabuklarını üzerinden alalım. Kabuklar domatesin üzerinden çok kolay alınıyor.
Közlenmiş bütün malzemeyi, bıraktığı suyla birlikte tencereye koyalım et suyunu ve haşlanmış havucu dilimleyerek ilave edip on dakika  kaynatalım. Ocaktan alarak blender ile homojen hale getirdikten sonra birkaç dakika daha kaynatalım ve ateşten alarak sıcak olarak servis yapalım. Biz çorbayı keçi tulum peyniri ile servis yaptık siz sade veya arzu ettiğiniz peynirle servis yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun.

Yorumlar

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

benye sos

baba tatlısı (şambaba) tarifi

şalgam yemeği

semizotu sapından tarator

mayasız, yumurtasız ve kabartıcısız poğaça tarifi

gül böreği

açma tarifi

şevketi bostan salatası

bayram tatlıları-lorlu girit tatlısı

avukma - çingene salatası

daha fazlasını google'dan ARA