kuru meyveli tavuk tagine

kuru meyveli piliç tagine tarifi

Tagine; Aslında Fas’ta kullanılan, Fas mutfağının temel araçlarından ve bizdeki güveçlere benzeyen özelde de Fas Berberilerinin geleneksel bir pişirme kabının adı. Tagine’de balık dahil her türlü kırmızı et beyaz et ve bunlardan üretilmiş ürünü pişirebilirsiniz. Asıl özelliği kapak şeklidir ve yemeği, bizdeki mangallara benzeyen ve topraktan yapılma bir mangalda ve kömür ateşi üzerinde pişirmektir. 
Toprak tabanı üzerine kapatılan huniye benzeyen yine topraktan yapılmış kapağı sayesinde, pişme esnasında çıkan yemek buharının yoğunlaşıp tekrar yemeğin içine dönmesi sayesinde hiç su kullanmadan pişirme yapmak mümkün oluyor.
Bizim de orijinal tagine’imiz yok ama aynı tarif ve aynı yöntemle toprak güveçte pişiriyoruz ve oldukça başarılı oluyor. Siz de deneyebilirsiniz.

Tavuk Tagine için

Malzemeler (6 kişilik)
1 kg. Kuşbaşı doğranmış tavuk eti,
1 çay kaşığı safran,
Yarım su bardağı zeytinyağı,
2 baş soğan, 
1 çubuk tarçın,
1 kahve kaşığı toz tarçın,
1 yemek kaşığı bal,
400 gr. hurma, kuru kayısı ve erik karışımı,
150 gr badem soyulmuş,
1 yemek kaşığı susam,
Tuz, karabiber,

Kuru meyveli piliç tagine yapılışı 

Güvece sırayla tavuk parçaları, tuz, karabiber, safran, kabuk tarçın ve soğanlar koyalım. Kısık ateşte 20 dakika pişirelim. Bu süreden sonra toz tarçın ve balı ekleyelim. Sos tüm etlere bulanacak şekilde karıştıralım. Kuru meyveleri tencereye ekleyelim. Meyvelerle birlikte 10-15 dakika daha kısık ateşte sosun yoğunlaşması için pişirmeye devam edelim. Bu arada, bir tavada bademler kavuralım. 
Servis için önce tavuk parçaları, en üste kuru yemişler denk gelecek şekilde servis tabağına alalım. Üstüne kavrulmuş bademleri ekleyerek susam serpelim. Sıcak sıcak afiyetle tüketelim. 

Moroccan cuisine

Tajine

Tagine 

Yorumlar

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

benye sos

baba tatlısı (şambaba) tarifi

şalgam yemeği

mayasız, yumurtasız ve kabartıcısız poğaça tarifi

açma tarifi

gül böreği

semizotu sapından tarator

bayram tatlıları-lorlu girit tatlısı

şevketi bostan salatası

taze domates soslu mitite köfte

daha fazlasını google'dan ARA