sudak fileto

Sudak;  

Lezzetli bir tatlı su balığı. Bembeyaz etiyle bize göre tatlı su balıklarının en lezzetlisi. Az kılçıklı, sıkı bir lif yapısına sahip beyaz bir eti vardır. Etinin ve şeklinin levrek balığına benzemesi nedeniyle tatlı su levreği olarak da biliniyor. Bazı yörelerde uzun levrek, dişli balık olarak adlandırıldığını da duyabilirsiniz. Eğer bulabiliyorsanız en lezzetli olduğu sonbaharın sonlarına doğru tüketmenizi öneririz. Ülkemizdeki göllerde, gölet ve bazı ırmakların derin yerlerinde yaşıyor ve özellikle göller bölgesindeki göllerde bolca bulunuyor. Tuzlu su ve tatlı suların birbirine karıştığı nehir ağızlarında ve tuzlu suda da yaşayabilen ender tatlı su balıklarındandır.
En çok da Beyşehir ve Eğirdir göllerinde avlanıyor ve bölge halkının önemli geçim kaynaklarından birini oluşturuyor.




Geçtiğimiz yıl, Beyşehir’de yaşayan üniversite yıllarımızı paylaştığımız, kader birliği yaptığımız arkadaşımız, can yoldaşımız İkbal ikram etmişti ve çok beğenmiştik. Mevsiminde olmamasına rağmen nefis bir lezzetti. O gün bugün derken tarifini paylaşmak bugüne denk geldi. 

Bu arada bu nefis ikram için arkadaşımız İkbal’e çok çok teşekkür ediyoruz.


Sudak fileto


Malzemeler
8 adet sudak filetosu (derisi alınmış ve kılçıkları temizlenmiş)
2 adet çırpılmış yumurta
1 su bardağı beyaz un
Tuz
Karabiber
Kızartma yağı

Sudak fileto nasıl pişirilir

Levrek filetolarını güzelce yıkadıktan sonra mutfak havlusuyla nemini alıyoruz.
Tuz ve karabiberle tatlandırıyoruz.
Filetoları una bulayıp fazla unlarını silkeleyerek gideriyoruz.
Kızartma yağını derin bir kızartma tava veya tenceresinde orta hararetli ateşte kızdırıyoruz.Unladığımız balıkları çırpılmış yumurtaya batırıp çıkarıyoruz ve kızdırdığımız yağda kızartıyoruz. Balıkların fazla yağlarını kâğıt havlu üzerine alarak gideriyoruz. Haşlanmış patates salatası, mevsim salatası veya arzu ettiğimiz bir garnitürle soğutmadan sıcak sıcak servis yapıyoruz.


Afiyet olsun.

Yorumlar

  1. Eğirdir'de bir kaç defa tatlı su balığı yedik ama bir tanesini beğenmiştim demek ki o sudak balığıymış. Çünkü çok kılçıklı olduğu için yemesi işkence gibi olan da vardı lezzetsiz olan da. Paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sudak tatlı su balıklarının kralıdır. sizin beğenmedikleriniz sazan olsa gerek, çünkü sudak birçok deniz balığından çok daha lezzetlidir.

      Sil

Yorum Gönder

adsız, bağlantı ve reklam içeren yorumlar spam olarak algılanır ve yayınlanmazlar.

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

baba tatlısı (şambaba) tarifi

benye sos

şalgam yemeği

açma tarifi

mayasız, yumurtasız ve kabartıcısız poğaça tarifi

gül böreği

taze domates soslu mitite köfte

bayram tatlıları-lorlu girit tatlısı

şevketi bostan salatası

benye sos ile tavuk fileto

daha fazlasını google'dan ARA