kahveli zeytinyaglı biber dolma

kahveli zeytinyağlı biber dolma


Biber dolması Akdeniz yemek kültürünün klasiklerinden. Yalnız her ülkede farklı yöntemlerle ve farklı içlerle hazırlanabiliyor. Biz bugün klasik zeytinyağlı biber dolmasına küçük bir ekleme yaparak kahvelisini denedik ve enteresan bir lezzet yakaladık. Tavsiye ederiz. Zaten bu tür küçük dokunuşlar çok bilindik, çok klasik lezzetleri bile farklı bir havaya sokuyor. Denemek isteyenler için şimdiden afiyet olsun diyor ve tarife geçiyoruz. Afiyet olsun.


zeytinyaglı biber dolma
kahveli zeytinyağlı biber dolma

zeytinyağlı biber dolma 


Malzemeler
12-14 adet dolmalık biber
2 orta boy domates
¼ su bardağı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
1 çorba kaşığı limon suyu
½ su bardağı su

Harcı için malzemeler
1 su bardağı pirinç
½ su bardağı sızma zeytinyağı
Kuru soğan (balık pulu şeklinde doğranmış)
2 çorba kaşığı dolma fıstığı
2 çorba kaşığı kuş üzümü(ayıklanmış)
1 tatlı kaşığı toz Türk kahvesi
1 çay kaşığı karabiber 
2 çay kaşığı tuz
1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
2 çorba kaşığı ince kıyılmış dereotu
2 çorba kaşığı kıyılmış taze nane
1 su bardağı sıcak su


kahveli zeytinyağlı biber dolması yapılışı
Harç için pirinci 3-4 su yıkayıp süzünüz. Domateslerin içlerini çıkararak dış kısımlarını dolmaların üzerine kapak yapmak için ayırınız ve domateslerin içini rendeleyerek ayırınız.  Zeytinyağını tavaya koyup kızdırınız ve dolma fıstıklarını ekleyip 2-3 dakika karıştırıp sarartınız. (Fıstıkların kararmasına izin vermeyiniz) Doğranmış soğanı ekleyip sürekli karıştırarak pembeleşene kadar kavurunuz. 
kahveli zeytinyaglı biber dolma
zeytinyağlı kamber biberi dolması
Soğanların kavrulması bitince pirinci ekleyiniz ve 3 dakika kadar daha kavurunuz. Kavurma işlemi bitince sıcak suyu ekleyiniz ve tencerenin kapağını kapatarak 15 dakika kadar demlenmeye bırakınız. Demlenme süresinin sonunda, kuş üzümü, Türk kahvesi, karabiber, maydanoz, dereotu, taze nane, rendelenmiş domatesleri ve tuzu ekleyiniz. Tahta bir kaşıkla harcı güzelce karıştırınız. Hazırladığınız harçla biberlerin içini gevşek bir şekilde doldurunuz. Biberleri domates ile kapatarak tencereye yerleştiriniz. ½ su bardağı suyu, ¼ su bardağı sızma zeytinyağını, 1 çorba kaşığı limon suyunu, şekeri ve tuzu ekleyerek kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişiriniz.
Pişme süreleri genel olarak görecelidir. (Kullanılan malzemenin tazeliğinden kartlığına, ocakların ya da fırınların termostat derecelerinin farklılıklarına göre değişebilir) bu nedenle yemeklerin pişme esnasında sürekli kontrol edilmesi daha doğru olacaktır. Piştikten sonra dolmaları geniş bir kabın içine çıkararak soğuduktan sonra tranş limon dilimleri ile süsleyerek servis ediniz. Arzu edenler dolmaların üzerine çok az toz kahve serperek deneyebilir.

Yorumlar

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

benye sos

baba tatlısı (şambaba) tarifi

şalgam yemeği

semizotu sapından tarator

mayasız, yumurtasız ve kabartıcısız poğaça tarifi

gül böreği

açma tarifi

şevketi bostan salatası

avukma - çingene salatası

bayram tatlıları-lorlu girit tatlısı

daha fazlasını google'dan ARA