evde siyah zeytin nasıl yapılır


EVDE SİYAH ZEYTİN YAP…



Evde salamura siyah zeytini yapması daha kolay ancak evde siyah sele zeytini yapmak istiyorum diyenler için de tarifimizi verdik. Tercih sizin. Biz her ikisini de yapıyoruz. Kendi ellerinizle yaptığınız kahvaltılık zeytinlerinizi yemenin tadı bambaşka...


Biz örnekleme yaparak tarifi 1kg zeytin için verdik. Siz, malzeme oranlarını koruyarak istediğiniz miktarlarda yapabilirsiniz.


1 kg siyah zeytin

40-50 gr kaya tuzu (pirinç tanesi ile toz şeker tanesi arası irilikte olması makbul)

50 ml çiçek yağı

1 çorba kaşığı sirke



Evde salamura siyah zeytin yapmak için öncelikle zeytinleri yıkayıp süzelim.  Pet veya cam kavanozların içine çok miktarda yapacaksanız plastik bidon da kullanabilirsiniz zeytinleri dolduralım. Üzerine kaya tuzunu çiçek yağını ve sirkeyi ekleyip kavanozun ağzını sıkıca kapatalım. Günde bir kere veya gün aşırı kavanozu yan yatırıp sallayalım yani yuvarlayalım. Zaman içerisinde tuzlar zeytini delecek ve zeytin acı suyunu bırakacaktır. Zeytinler bir aydan önce olgunlaşmayacağı için en az bir ay bu işlemi tekrarlayalım. Bir aydan sonra olgunlaşma başlayacağı için siz sevdiğiniz acılık oranına göre ara sıra tadarak olup olmadığına karar verirsiniz. Günlük tüketim için Salamura zeytini kullanacağımız zaman daha küçük bir kavanoza sığacak kadar zeytini çıkarıp yıkayıp süzüyoruz ve kavanoza doldurup üzerine zeytinyağı ilave ediyoruz.



Evde sele zeytini nasıl yapılır

Biz çocukluğumuzdan beri sele zeytini yeriz ve çok severiz. Sele zeytin yaparken gözenekleri geniş çuval kullanmak gerekir. Eğer naylon poşet kullanırsanız zeytinde hem küf , hem de kötü bir koku oluşur.  Sele zeytin yaparken 1 kg siyah zeytine bir avuç kaya tuzu kullanıyoruz. Avuç ölçüsü göreceli olduğu için siz bir çay bardağı veya yüz gr olarak ölçülendirebilirsiniz. Başlangıç olarak çuvalın tabanına bir parmak kalınlığında bir tabaka tuz, sonra bir tabaka zeytin bir tabaka tuz şeklinde toplamda 5 kg ı geçmeyecek kadar zeytini çuvallara koyalım. En üste yine bir tabaka tuz koymak gerekir.

Çuvalların ağzını sıkıca bağlayalım. Bir leğenin içine hafif yüksek bir tahta koyalım. Tahtanın üzerine iki çuvalı üst üste gelecek şekilde ve en üstte de bir ağırlık koyarak balkonun veya bahçenin güneş görmeyen kuytu köşesine koyalım. Leğenin içine yükseklik koymamızın sebebi çuvalın zeytinden akan suyla temas etmemesi için. Çuvaldaki zeytinlerin birkaç gün sonra acı su akmaya başlar. 3-4 gün sonra üsteki çuvalı alta gelecek şekilde ve çuvallar da kendi içinde alt üst edilerek yer değiştirilmeli ve bu işlemi 2 günde bir yapmalıyız. Zeytinin durumuna göre 15 günde bazen daha uzun sürede acı suyu akar ve taze zeytin tuzu silkeleyerek çıkarılır. Sele zeytini yıkanmaz eğer tuzlu yememeniz gerekiyorsa zeytini yıkadıktan sonra kağıt üzerinde kurutup biraz zeytinyağı gezdirip yiyebilirsiniz. Fazla miktarda zeytin yaparsanız kurumaması için az tuzlu salamuraya aktarabilirsiniz.

Yorumlar

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

şalgam yemeği

baba tatlısı (şambaba) tarifi

benye sos

taze domates soslu mitite köfte

mayasız, yumurtasız ve kabartıcısız poğaça tarifi

kumkuat (kumquat) reçeli tarifi

romesco sos tarifi

Patates, brokoli salatası

ısırgan otu (dalgan) döndermesi

yumurtalı pırasalı ıspanak

daha fazlasını google'dan ARA