tatlı maya ekmek tarifi

Tatlı maya ekmek



Nohut mayası ile ekmek

Ekmek tarifleri
Yaygın deyişle tatlı maya, içerik olarak -nohut mayası-  ile ekmek nasıl hazırlanır?
Ege bölgesinde, özellikle de kıyı Ege’de yaygın olarak tüketilen ve aranan bir ekmek çeşidi olan tatlı maya ekmek sabah kahvaltıları için mükemmel bir tercih. Hele bir de hafif kızartılıp yayıkta hazırlanan dövme tereyağı sürüldükten sonra üzerine karadut reçeli eklendiğinde kahvaltıda başka bir şey aramanıza gerek kalmıyor.
Abarttığımızı düşünebilirsiniz ama daha önce yayınladığımız nohut mayası hazırlama tekniği ile hazırlayacağınız tatlı mayayı kullanarak aşağıda tarifini vereceğimiz ekmeği pişirmeyi deneyin, sonucu gördükten sonra bize hak vereceğinizden eminiz.


Tatlı maya ekmek çocukluğumuzun lezzeti... Eğer soframızda fırından yeni çıkmış bir tatlı maya ekmek varsa sofradaki diğer yiyecekler yavaş yavaş ona yer açar ve sofranın baş tacı edilirdi.
Çok uzun süredir bir gün tatlı maya ekmeğin yapılışını paylaşmak istiyorduk o gün bu gündür diyerek paylaşıyoruz.
tatlı maya - nohut mayalı - ekmek
tatlı maya - nohut mayalı - ekmek

Tatlı maya ekmek nasıl yapılır, tarifine geçelim.


Malzemeler
650-700 gr beyaz un
Bir gün önceden hazırladığınız nohut mayası (tarifi burada)
Üzerine serpmek için susam.
Unu, hamuru yoğuracağımız kaba eleyerek alalım ve ortasını havuz gibi açalım.
Şişedeki nohut mayasını havuzun ortasına dökelim. İsterseniz nohut mayasını süzerek kullanabilirsiniz ama içindeki nohut tanecikleri ekmeğe daha keyifli bir lezzet veriyor, tercih sizin...
Şişedeki sıvı maya miktarı, tam kıvamında bir hamur elde etmek için yeterlidir ama eğer yeterli gelmediğini görürseniz kademe kademe ılık su ekleyerek pürtüksüz bir hamur elde edene kadar yoğuralım. Sonuçta normal ekmek hamuru kıvamında (meşhur kulak memesi kıvamı) bir hamur elde etmeniz gerekiyor.

Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek sıcak sayılabilecek bir ortamda bekletiyoruz. İlk 30-40 dakika sonunda hamuru mutfak tezgahına alarak 20 saniye kadar çok fazla örselemeden hafifçe yoğuruyoruz ve üzerini örterek tekrar beklemeye alıyoruz. Bir saatin sonunda aynı şekilde tekrar yoğuruyoruz ve yağladığımız ekmek kalıbına alarak üzerini örtüyoruz. Yani ilk yoğurmamızla birlikte ilk bir saat içindeki iki kez yoğurmamızla birlikte toplamda üç kez yoğurmuş oluyoruz. Sıcak ortamda hiç dokunmadan hamur en az iki katı kabarana kadar tekrar bekletiyoruz.  Hamur yeteri kadar kabardıktan sonra üzerine fırça ile su sürüp susamları serpiyoruz ve önceden 190-200 derecede ısıttığımız (ev fırınlarının termostat ayarları farklılıklar gösterebilir siz kendi fırın tecrübelerinize göre ayarlayabilirsiniz) fırında kontrollü olarak yaklaşık 35 dakika pişiriyoruz. Nar gibi kızarmış tatlı maya ekmeğimiz hazır, afiyet olsun.
tatlı maya - nohut mayalı - ekmek
tatlı maya ekmek

tatlı maya - nohut mayası
nohut mayası




Ege’de birçok fırın tatlı maya ekmek çıkarmasına rağmen bildiğimiz en lezzetli tatlı maya ekmeği Söke Cumhuriyet Fırını’nın yaptığını biliyoruz. Biz de mayayı cumhuriyet fırınının nohut mayası hazırlama tekniği ile yaptık. Oldukça başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Tabii ki cumhuriyet fırını kadar olduğunu iddia etmiyoruz. Onların mutlaka bizim bilmediğimiz, meslek sırrı, farklı dokunuşları vardır. Yoksa ekmekleri bu kadar ünlenip tercih edilir olmazdı.


Yorumlar

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

şalgam yemeği

baba tatlısı (şambaba) tarifi

benye sos

mayasız, yumurtasız ve kabartıcısız poğaça tarifi

taze domates soslu mitite köfte

kumkuat (kumquat) reçeli tarifi

girit çullaması

yoğurtlu gelincik otu kavurması

gül böreği

romesco sos tarifi

daha fazlasını google'dan ARA