ekşi maya-doğal maya ile tam buğday ekmeği tarifi

doğal mayalı ekmek

ekşi maya ekmek
tam buğday ekmeği
ekmek tarifi
Evde ekmek yapmak ilk defa deneyecekler için külfetli bir işmiş gibi gelebilir ama zamanla ve alışkanlık kazandıkça çok keyif alabileceğiniz ve vazgeçemeyeceğiniz bir şey. Özellikle de ekşi maya ekmek yapmak daha da zordur. Ekşi mayayı kontrol etmek, yaşatabilmek, beslemek ve aktif halde kalmasını sağlamak çok dikkat ve çaba gerektiriyor. Hatta bizim evde ekşi maya sanki bir evcil hayvanmış gibi muamele görüyor. … besledin mi, gazını aldın mı gibi diyaloglar hiç eksik olmuyor.
Hatta uzun süreli gezilerde sırf mayamız ölmesin canlı kalsın diye yanımızda götürdüğümüz bile oluyor.



ev yapımı ekşi maya ekmek
doğal ekşi maya ile tam buğday ekmeği
Bu aşamada bu lafları söyledikten sonra eski kuşakların değerini daha iyi anlıyor insan. Teknolojinin henüz gelişmediği, ilkel gıda koruma koşulları altında bunları yapabilmek gerçekten saygıyı hakkediyor.
Tam buğday ekmeği, doğal, rafine edilmemiş, hiçbir katkı içermeyen tam buğday unu ile yapılan ve buğdayda bulunan bütün liflerin ve besin unsurlarının değiştirilmediği ve kaybolmadığı, günümüzde değeri geç olsa da anlaşılan bir ekmek.
Tam buğday ekmeği de normal rafine edilmiş beyaz unla yapılan ekmekten farklı olmayan yöntemle pişirilir. Ama beyaz undaki katkı ve kolaylaştırıcı etkenleri taşımadığı ve daha fazla su tuttuğu için daha tok ve daha az gözenekli olabilir. İlk defa ekşi maya ile tam buğday ekmeği yapacaklara önerimiz tam buğday unu ve beyaz unu, yarı yarıya karışık kullanmaları. Ustalaştıkça tam buğday unu oranını artırarak devam etmeleri.
tam buğday ekmeği
tam buğday ekmeği
Tam buğday ekmeği yararları saymakla bitmez. En önemlisi doğal bir sindirim yardımcısıdır. Özellikle kilo verme çabalarında, diyet uzmanlarının önerdiği ekmektir.

Malzemeler

1 kg tam buğday unu 
marketlerde tam buğday unu adı altında ambalajlı unlar satılmakta fakat biz unumuzu direkt olarak değirmenden alıyoruz. Bu olanağı olmayanlar için hazır paketlenmiş tam buğday unu kullanmak zorunda olanlara önerimiz Söke Un ’un tam buğday ununu kullanmaları
300-350 gr kadar ekşi hamur maya 
1 çay kaşığı toz şeker
600 ml su ılık su (38-42 derece arası)
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı zeytinyağı

İlk defa deneyeceklere 500 gr tam buğday unu, 500 gr beyaz unu karıştırarak uygulamalarını öneririz.

Tam buğday ekmeği yapılışı,

Ekmeği pişireceğiniz kabı güzelce yağlayarak kenara alınız.
Unu ve tuzu hamuru yoğuracağınız kaba eleyiniz ve ortasını havuz biçiminde açarak ekşi hamur mayayı ve zeytinyağını ekleyiniz.
Suyu yavaş yavaş ekleyerek pürtüksüz ve homojen hale gelene kadar (yaklaşık yirmi dakika) hamuru yoğurunuz. Çok sert olmayan ama ele yapışmayan bir hamur elde etmeniz gerekiyor. (Meşhur kulak memesi kıvamı)
Hamuru yağladığınız ekmek kalıbına yerleştiriniz.
Hamurun üzerine biraz un serptikten sonra üzerini temiz bir bezle örterek (ortam ısısına bağlı olarak süre uzayıp kısalabilir) hamur kabarıp en az iki kat olana kadar beş saat bekletiniz.
Bu arada fırını 190 dereceye ayarlayarak ısıtınız.
Hamurun üzerine fırça ile su sürdükten sonra fırının alt katında 30 dakika, daha sonra fırın ısısını biraz düşürerek 30 dakika daha, toplamda 60 dakika pişiriniz. Pişirme süresince fırının içine ısıya dayanıklı bir kase ile su koyarsanız ekmeğin daha ince kabuklu olmasını sağlayabilir.
ekşi maya ekmek
ekşi mayalı beyaz ekmek
Ekmeği kabından çıkarıp tel ızgara üzerine alınız ve üzerini bezle örterek soğumasını bekleyiniz.

Afiyet olsun.

Yorumlar

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

şalgam yemeği

baba tatlısı (şambaba) tarifi

benye sos

mayasız, yumurtasız ve kabartıcısız poğaça tarifi

taze domates soslu mitite köfte

kumkuat (kumquat) reçeli tarifi

girit çullaması

yoğurtlu gelincik otu kavurması

gül böreği

romesco sos tarifi

daha fazlasını google'dan ARA