yapraklı, etli enginar dolması

Etli enginar dolması;  

Enginar dolması
etli enginar dolması tarifi
enginar yemekleri
Cynar. İtalya’da çok sevilerek tüketilen bir likörEnginar dolması ile likörün ne alakası var diyebilirsiniz. Enginar cynarin adlı bir madde içerdiği için ve de İtalyanlar enginarın likörünü yaparak adına cynar dedikleri için bu şekilde bir başlangıç yapalım dedik. Enginardaki cynarin maddesi, karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımını sağlıyor. Sırf bu özelliği nedeniyle bile tam bir şifa kaynağı enginar. Ayrıca bol miktarda A ve B vitaminleri içeriyor.
Enginar bir sağlık hazinesi olmasının yanında tam bir lezzet harikasıdır da. Gonca halinde alınıp hazırlanması biraz zahmetli olsa da emeklere değer. Siz, ben uğraşamam diyorsanız, tüm Ege ve Marmara bölgelerinde semt pazarlarında temizlenerek pişirilmeye hazır taze enginarlar satılmakta. Hiç olmadı dondurulmuş veya konserve olarak bütün büyük marketlerde bulunuyor.




Neyse biz tarife geçelim ve etli enginar dolması yapalım.

yapraklı, etli enginar dolması
etli enginar dolması
Malzemeler 4 kişilik
8 adet enginar
¼ su bardağı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 limonun suyu
1 su bardağı su

Harcı için malzemeler
1 su bardağı pirinç
300 gr yağsız dana kıyması
½ su bardağı sızma zeytinyağı
500 gr Kuru soğan (balık pulu şeklinde doğranmış)
1 çorba kaşığı domates salçası (veya 1 su bardağı domates püresi)
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
2 çorba kaşığı ince kıyılmış dereotu
2 çorba kaşığı kıyılmış taze nane
1 çay bardağı su

yorumsuz güzellik

İşe enginarları hazırlamakla başlamalısınız. Videosunu buradan izleyebilirsiniz. Büyükçe bir çukur kabın içine musluk suyu doldurunuz ve limon suyunun yarısını ilave ediniz. Enginarların sapını keskin bir bıçakla iyice dipten kesiniz. En dışlarındaki sert ve kart yaprakları koparıp atınız. Enginar kellelerinin uç kısımlarını keserek düz bir hale getiriniz. Göbeklerindeki yaprakları kopararak çıkarınız. Enginarların kalbindeki tüylü kısımları da bir tatlı kaşığı yardımıyla kazıyarak temizleyiniz ve hiç vakit kaybetmeden hazırladığınız limonlu suyun içine atınız. Enginarlar çekirdekleri çıkarılmış dolmalık biber gibi kalacaktır.
Enginarların temizliği bittikten sonra büyükçe bir tencerede üzerlerini örtecek kadar su ve yarım limonun suyunu da ilave ederek haşlayınız. (pişmesini kontrol için enginarların göbeğine bir bıçak batırınız. Bıçak rahat batıyorsa pişmişler ve doldurulmaya hazırlar demektir. ) Soğumaları için haşlama suyundan çıkararak bir kenara alınız.

Bu arada harç için pirinci 3-4 su yıkayıp süzünüz. Harç malzemelerinin (bir çay bardağı su ve zeytinyağı dahil) hepsini çukur bir kaba alınız ve güzelce harmanlayınız. Hazırladığınız harçla enginarların içini gevşek bir şekilde doldurunuz. Uygun bir tencereye enginarları (pişerken enginar yapraklarının açılıp dağılmaması için) sıkı bir şekilde yerleştiriniz. Bir bardak suyu, ¼ bardak zeytinyağını ve limon suyunun kalan kısmını ekleyerek otuz dakika kadar kısık ateşte pişiriniz ve ılıdıktan sonra servis yapınız.
Afiyet olsun


enginar çiçeği
kuru enginar çiçekleri

Yorumlar

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

baba tatlısı (şambaba) tarifi

benye sos

şalgam yemeği

mayasız, yumurtasız ve kabartıcısız poğaça tarifi

açma tarifi

gül böreği

semizotu sapından tarator

bayram tatlıları-lorlu girit tatlısı

şevketi bostan salatası

taze domates soslu mitite köfte

daha fazlasını google'dan ARA