Derin dondurucuda bamya nasıl saklanır

kışlık bamya nasıl dondurulur

Kış hazırlıkları yaparken sebzeleri şoklayarak derin dondurucuda saklama yöntemi en çok tercih ettiğimiz yöntemlerden. Derin dondurucuda sebze saklarken sebzeleri öncelikle sağlam olanlarını kullanınız. Çürük ve bereli sebzelerin karışmamasına özen gösteriniz. Derin dondurucuda sakladığınız sebzeleri pişirirken tencerede yemeğin diğer işlemlerini yapınız  (soğan, salça kavurma v.s) daha sonra sebzelerinizi bakteri oluşmaması açısından çözdürmeden donuk vaziyette ilave ediniz. Böylece bakteri oluşmasını engellemiş olursunuz.
Bugün derin dondurucuda bamya saklamanın yöntemini paylaşacağız . Sirkeli suda haşlanan bamyalar içindeki sıvılarını haşlandıkları suya bırakırlar.


Malzemeler:
1 kg bamya
½ çay bardağı sirke veya limon suyu
Tuz
Buz
2 adet buzdolabı poşeti
  • Bamyaların sapını konik biçimde keserek ayıklayınız.
  • Bir tencereye bol su koyunuz, sirkeyi ve tuzu ilave edip kaynatınız.
  • Büyük bir kapta buzlu su hazırlayınız.
  • Kaynamakta olan suya ayıklanmış bamyaları atıp 3 dakika haşlayınız.
  • Delikli kepçe yardımı ile haşlanmış bamyaları buzlu suyun içine alıp soğuyana kadar bekletiniz. (buzlu suya almaktaki amaç çok kısa sürede soğutup pişmeyi durdurmaktır. Bunu yapmaz, kendi halinde soğumaya bırakırsak sebzeler pişmeye devam edecek ve hem renk kaybı hemde besin değeri ve lezzet kaybı olacaktır)

  • Sebzeler soğuyunca aynı kepçeyle süzgece alınız.
  • Suyu süzülen bamyaları iki paket halinde kilitli buzdolabı poşetinde veya diğer buzdolabı poşetleriyle derin dondurucuya kaldırınız.

Yorumlar

  1. Adsız9/01/2012

    Benim bildiğim taze ve çürük olmayan bamyalar ,önce güzelce yıkanır sonra tarif ettiğiniz gibi ayıklanır.Buzdolabı poşetine konup,havası alınarak sıkıca bağlanıp,derin dondurucuya konur.Benim bidiğim dondurucuya konulabilen tüm sebzeler bu usulden çiğden konulur.Ne diye haşlama suyunda vitamin kaybetsin ki?..

    YanıtlaSil
  2. sayın ADSIZ,
    eğer adınızı lütfetseydiniz size bu şekilde hitap etmek zorunda kalmazdık.
    Birincisi, sebzelerin temizlenmeden önce yıkanması ve ondan sonra kullanılması gerekliliğini mutfağın yolunu bilmeyenlerin bile düşünebileceğini varsayarak bu adımı yazmayı gereksiz görüyoruz. İkincisi eğer siz kendi yönteminizle mutluysanız size hayatta mutluluklar dileriz. Sebzelerin dondurulmadan önce neden ön haşlamaya tabi tutulması gerektiği ve şoklanarak soğutulduğu ve daha sonra dondurulduğu konusunda uzun uzun gıda teknolojisi dersi vermenin takipçilerimizi sıkabileceği endişesiyle yazmayı uygun görmedik. Ancak sizin gibi ilgili okuyucularımız için gerektiği kanısına vardık ve ilerleyen günlerde bu konuda bir yayın yapmaya karar verdik. Bizi izlemeye devam ederseniz okuyabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. Adsız9/01/2012

    Bende adımı yazmıyacağım ama çok haklısınız sayın mutfak gazetesi. Sayın adsız tarifini kendine saklasın ve işi bilenlere ahkam kesmesin. yayınlarınızı sürekli takip ediyorum çok lezzetli tarifler ve çok değerli bilgiler veriyorsunuz .tebrikler.kolay gelsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. katılımınız için teşekkürler. "doğru bilinen yanlışlar"ın yarattığı bilgi kirliliği internetin en büyük handikaplarından biri olsa gerek.

      Sil

Yorum Gönder

adsız, bağlantı ve reklam içeren yorumlar spam olarak algılanır ve yayınlanmazlar.

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

şalgam yemeği

baba tatlısı (şambaba) tarifi

benye sos

taze domates soslu mitite köfte

mayasız, yumurtasız ve kabartıcısız poğaça tarifi

kumkuat (kumquat) reçeli tarifi

romesco sos tarifi

Patates, brokoli salatası

ısırgan otu (dalgan) döndermesi

yumurtalı pırasalı ıspanak

daha fazlasını google'dan ARA