lakerda


Lakerda daha çok salata ve meze olarak yenir. Lakerda nedir, lakerda evde nasıl yapılır, lakerda tarifi, lakerda yapımı, lakerda nasıl yapılır; bu soruların cevabını arayanlar için paylaşıyoruz.  Lakerda geleneksel olarak tahta fıçılara kurulsa da günümüzde bu iş için teneke ya da plastik kaplar kullanılmaktadır. Lakerda kurarken kullanılacak tuz, sofra tuzundan bir derece kalın ama turşuluk iri taneli tuzdan ince, toz şeker kalınlığında olmalıdır.

lakerda nasıl yapılır

Malzemeler

2-3 kg’lık torik
750 gr rafine edilmemiş iri tuz (deniz tuzu veya kaya tuzu olabilir)
§  Balığı balıkçınızdan temiz olarak alınız.
§  Balığın yüzgeçlerini keskin bir mutfak makasıyla keserek atınız.
§  Kuyruğu 3-4 parmak yukarısından, kafayı da yan yüzgeçlerin hemen bitiminden keserek ayırınız.
§  Ortadan kalan kısmı üç parmak kalınlığında ekmek dilimler gibi dilimleyiniz.
§  Parçaları iyice yıkayıp temizledikten sonra kanının akması için soğuk suda 20 dakika bekletiniz. (bu işlemi, suyu değiştirmek koşuluyla balıkta hiç kan kalmayacak şekilde en az beş kere tekrarlamanız gerekir)
§  Balığın omurilik kemiği içindeki iliği ve pıhtılaşmış kanı bir kürdan veya bir çöp yardımıyla iyice temizleyiniz. (balıkta hiçbir şekilde kan pıhtısı ve ilik kalıntısı olmamalıdır.)
§  Lakerdayı kuracağınız kabın tabanına 2 cm kalınlığında tuz döşeyiniz.
§  Balıkları da tuza buladıktan sonra kesik yüzeyleri tuza gelecek şekilde sıkı-sıkıya kaba diziniz ve en üste tekrar 2 cm kalınlığında tuz döşeyiniz.
§  Üzerine temiz bir tahta ve üzerine de bir ağırlık koyduktan sonra olgunlaşmasını 3-4 hafta bekleyiniz. (olgunlaşma sürecinde yüzeyde biriken su ve yağı zaman zaman almanız gerekir)
§  Servis esnasında lakerdaları soğuk suyla yıkadıktan sonra birkaç saat elma sirkesinde bekletiniz, keskin bir fileto bıçağıyla kemik, deri ve siyah yerleri ayrılarak zeytinyağı ve limonla servis yapılır.

Yorumlar

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

şalgam yemeği

baba tatlısı (şambaba) tarifi

benye sos

taze domates soslu mitite köfte

mayasız, yumurtasız ve kabartıcısız poğaça tarifi

kumkuat (kumquat) reçeli tarifi

romesco sos tarifi

Patates, brokoli salatası

ısırgan otu (dalgan) döndermesi

yumurtalı pırasalı ıspanak

daha fazlasını google'dan ARA