pilav

“Yine pilavım tane tane olmadı….”  Diyorsanız, lütfen bu yazıyı okuyunuz.



1. ilk kural kaliteli pirinç kullanmaktır.
2. Pirinci çok iyi yıkamalısınız. Yıkama suyu iyice berraklaşana kadar pirinçleri örselemeden ve hırpalamadan en az 3-4 su yıkamalısınız. Bundan amaç pirinçlerin yüzeyinde oluşan ve yapışmaya neden olan serbest nişastayı bertaraf etmektir.
3. pilava konacak yağ ölçüsü çok önemlidir. Her ne kadar pirincin cinsine göre değişse de  500 gr pirinç için 100 gr yağ genel geçer bir miktardır. Eğer tereyağı veya margarin kullanıyorsanız bir miktar zeytinyağı ilave etmelisiniz. Pilavın yağlı olmasından korkmayınız çünkü doğru yağ ölçüsü yapışmamanın garantisi gibidir. Hatta bu konuda Adana yöresinde bir deyiş vardır. “pilava konan yağ araya (boşa) gitmez”
4. yağ ölçüsü kadar doğru su ölçüsü de çok önemlidir. Yine pirincin cinsine bağlı olsa da fırınlanmış pirinçler hariç standart pirinçler için 1 ölçü pirince 1,25 veya 1,5 su ölçüsü iyidir.
5. pirinci yıkadıktan sonra yıkama suyunu çok ama çok iyi süzmeniz gerekir.
6. pirinci kısık ateşte ve pirinçlerin parçalanmamasına özen göstererek en az 10 dakika kavurunuz.
7. mutlaka kaynar su kullanmalısınız ve pilavın tuzunu su ilavesinden hemen önce atmalısınız.
8. su ilavesinden sonra bir iki karıştırıp tencerenin kapağını hemen kapatmalısınız. Pilav pişerken kesinlikle kapağı açmak suyunu kontrol etmek, karıştırmak gibi uygulamalardan kaçınınız.
9. çok kısık ateşte ve tencerenin kapağını hiç açmadan 15 dakika pişiriniz.
10. 15 dakikanın sonunda pilavın altını söndürünüz ve kapağını açmadan en az 10 dakika dinlendiriniz. Pilav demlensin diye kapağın altına bez, kağıt havlu vs. örtmeyiniz bu tamamen bir safsatadır. Çünkü siz kapağı açtığınız anda kapağın altında biriken buhar dışarı çıkacaktır ve demlenme olmayacaktır.
11. dinlendirme süresinin sonunda tencerenin kenarlarından başlamak suretiyle pilavı karıştırıp harmanlayınız ve bu andan itibaren kapağını açık bırakınız.
Bunlar naçizane tavsiyelerdir. Tecrübeleriniz ve damak zevkiniz size yol gösterecektir.

Yorumlar

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

benye sos

baba tatlısı (şambaba) tarifi

şalgam yemeği

semizotu sapından tarator

mayasız, yumurtasız ve kabartıcısız poğaça tarifi

gül böreği

açma tarifi

şevketi bostan salatası

bayram tatlıları-lorlu girit tatlısı

avukma - çingene salatası

daha fazlasını google'dan ARA