adana sıkması

Adana sıkması nasıl yapılır?

Hemen her evde yapılan sıkma, evde birikmiş bayat ekmekleri değerlendirme amacıyla hazırlanan çok pratik bir hamur işi olduğu kadar son derece lezzetlidir.
Adana ve Mersin’de çok sevilen hamur işi sıkmayı ayranı çok meşhur olan Yenice veya Misis’te yayık ayranı eşliğinde yiyebilirsiniz. Genellikle suyla ıslatılan bayat ekmeği biz ekşi ayranla ıslatarak yapıyor ve daha lezzetli bir hamur elde ediyoruz.




Malzemeler: miktarlar elinizdeki bayat ekmek miktarı ile değişecektir.
Bayat ekmek
Yeteri kadar un
300 gr. böreklik peynir
2 orta boy soğan (ince doğranmış)
Tereyağı
Karabiber
Kırmızı toz biber
4 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz.
1 kahve kaşığı tuz
1-2 bardak ayran

Yapılışı;   

Bayat ekmekleri 2-3 saat önceden ayranla ıslatınız ve bu sürenin sonunda yoğurunuz. Bayat ekmekleriniz az geldi ve hamurunuz gevşek olduysa un ekleyerek kıvamını (yufka hamuru kıvamında olmalıdır) ayarlayabilirsiniz. Hamuru 15-20 dakika beklemeye alınız.
Bekletme esnasında; Sıkmaya koyacağınız içi hazırlamak için bir tavaya yağ koyunuz. Yağ kızınca soğanları kavurunuz. Tavayı ocaktan alınız.  Peynir, pul biber ve karabiberi ekleyiniz soğanla karıştırınız.
Hamurdan bezeler yapınız. Bu bezelerden yufkalarınızı açınız. Yufkalar 20-25 cm. çapında ve lavaş ekmeği kalınlığında olmalıdır. Teflon tavada veya saç üzerinde yufkaları yağsız olarak arkalı önlü pişirdikten sonra soğutmadan içlerine tereyağı sürerek peynirli harcı yufkaların ortasına koyunuz ve yufkaları sıkıca sarıp dürüm haline getiriniz.
Ayran veya arzu ettiğiniz bir içecek eşliğinde servis yapınız.
Afiyet olsun.

Yorumlar

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

şalgam yemeği

baba tatlısı (şambaba) tarifi

benye sos

mayasız, yumurtasız ve kabartıcısız poğaça tarifi

taze domates soslu mitite köfte

kumkuat (kumquat) reçeli tarifi

girit çullaması

gül böreği

romesco sos tarifi

yoğurtlu gelincik otu kavurması

daha fazlasını google'dan ARA