patlıcan oturtma

patlıcan oturtma tarifi

Doyurucu bir yemek olan patlıcan oturtmayı ana yemek olarak sade pirinç pilavı eşliğinde sunabilirsiniz. Patlıcanın en güzel formlarından biri. Lezzetiyle diğerlerini çatlatmaya aday. Üstat boşuna dememiş; “bana on kilo patlıcan verin, size elli çeşit yemek hazırlayayım” diye.
  

Malzemeler
4 adet orta boy bostan patlıcanı
500 gr yağsız dana kıyma
2 adet kuru soğan küçük doğranmış
2 çorba kaşığı zeytinyağı
4 adet sivri biber –boyuna ikiye bölünmüş ve çekirdekleri temizlenmiş
1 adet yumurta-çırpılmış
4 adet domates 
1 çorba kaşığı domates salçası
1 ½ su bardağı et suyu
2 çorba kaşığı doğranmış maydanoz
1çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 çay kaşığı kekik
½ çay kaşığı kimyon
Tuz
Kızartmalık yağ

Hazırlanışı 

Fırını 200 dereceye ayarlayarak ısıtınız.
Patlıcanları saplarını dibinden kestikten sonra alacalı soyunuz ve sap tarafından uç tarafına doğru eşit biçimde 
Ortadan ikiye bölünüz. Patlıcanları derin bir kızartma tenceresinde çok kızgın olmayan yağda hafif esmerleşene kadar kızartınız ve bir fazla yağlarını çekmesi için kâğıt havlu üzerine alınız.
Bir sos tavasına zeytinyağını koyunuz ve soğanları ilave ederek sararana kadar kavurunuz. Daha sonra kıymayı ilave ederek kavurunuz kıymaların pişmesine yakın, domateslerin iki adedinin kabuklarını soyunuz ve rendeleyerek kıymaya ilave ediniz. Salçayı ve et suyunu da ilave ediniz ve beş dakika kaynatınız. Karabiber, kekik, kimyon ve tuzu ekleyerek iyice karıştırınız ve ateşten alınız. Ateşten aldıktan sonra çırpılmış yumurtayı ilave ediniz ve iyice karıştırınız.
Kızartmış olduğunuz patlıcanları düz tarafları üste yuvarlak kısımları alta gelecek şekilde fırın tepsisine diziniz ve kıyma harcını delikli bir kaşık yardımıyla suyu sos tavasında kalacak şekilde alarak hepsinin üzerine eşit biçimde yerleştiriniz. Kalan iki adet domatesten sekiz adet yuvarlak dilimler kesiniz ve kıymanın üzerine yerleştiriniz. Biberleri de yerleştiriniz. Kıymalı harcı hazırladığınız sos tavasının içinde kalan sosu bir taşım kaynatarak tepsinin içine dökünüz ve önceden ısıttığınız fırında 20-30 dakika pişiriniz ve sade pilav eşliğinde servis yapınız.

Yorumlar

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

benye sos

baba tatlısı (şambaba) tarifi

şalgam yemeği

açma tarifi

mayasız, yumurtasız ve kabartıcısız poğaça tarifi

gül böreği

semizotu sapından tarator

bayram tatlıları-lorlu girit tatlısı

şevketi bostan salatası

taze domates soslu mitite köfte

daha fazlasını google'dan ARA