bıldırcın dolması

Bıldırcın dolması tarifi;  

Fethiye gezimizde İzmir’den Fethiye’ye giderken Köyceğiz - Fethiye arası çok sayıda narenciye satıcıları var. Biz de turunç ekşisi ve turunç reçeli yapmak için turunç arıyorduk. Turunç ararken yolun karşısına geçtik ve aradığımızı bulduk. Turunç dışında portakal, mandalina, greyfurt da aldık.Tezgahın sahibi Yalçın Bey ve eşi Nazire hanımla sohbet ettik. Kuzinelerinin üzerinde ayıklanmış bıldırcınlar dikkatimizi çekti. Nazire hanım kendilerine akşam yemeği olarak hazırlıyormuş. Biz de ondan tarifini aldık. Tarifteki nar ekşisi sosunu özellikle denemenizi tavsiye ederiz. Tavuk üzerinde de denedik çok güzel oldu.
Portakal ağaçlarının altında besledikleri kümes hayvanlarından ertesi gün dönüşte almak üzere köy horozu ısmarladık. Burada yazmadan geçemeyeceğiz. Horoz çok güzel temizlenmişti. Elinize sağlık Nazire Hanım…
Adres: Köyceğiz-Fethiye arası Döğüşbelen trafosu önü 10.km.Yalçın’ın yeri…
Nazire hanımdan aldığımız; Osmanlı mutfağında da sıkça kullanıldığını bildiğimiz bıldırcın yemeklerinden farklı bir tarif. Tarifi Nazire hanımdan aldığımız gibi noktasına virgülüne dokunmadan aynen yayınlıyoruz.




Nazire Yılmaz’ın tarifiyle;
Malzemeler:
6 adet ayıklanmış bıldırcın
İç pilav için:
1 çorba kaşığı tereyağı
½ su bardağı pirinç
1 bardak su
1 soğan (Doğranmış)
2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz.
Karabiber
Tuz
Sos için:
2 çorba kaşığı zeytinyağı
4 çorba kaşığı bıldırcın suyu
2 diş sarımsak (dövülmüş)
1 çorba kaşığı nar ekşisi
Pul biber

Bıldırcın dolması nasıl yapılır? 

Bıldırcınlar ayıklanır, iç pilavda kullanılmak üzere bir kenara ayırıldıktan sonra tencereye alınır ve üzerlerini örtecek kadar su ilave edilerek 15-20 dakika kadar haşlanır.  Taşlık ve ciğeri çok küçük doğranır. Bir tencereye tereyağı konulur. Soğan kavrulur. Doğradığınız taşlık ve ciğer eklendikten sonra karabiber, tuz ve pirinç eklenir. Bir su bardağı kaynar su ekledikten sonra ocağın altını kısarak pişmeye bırakılır. Ocağı söndürmeden önce maydanozlar eklenir. Tencerenin kapağı kapatıldıktan sonra söndürülür. Hazırlanan iç pilav haşlanan bıldırcınların içine doldurulur. Doldurulan bıldırcınlar yağlanmış fırın tepsisine konur. Fırına verilir. Sos için bir tavaya zeytinyağı koyulur, yağ kızınca sarımsaklar eklenir. 4 çorba kaşığı bıldırcın suyunu koyduktan sonra pul biber ekleyip 2-3 dakika kaynatılır. Kaynayan sosa nar ekşisi eklendikten sonra iki dakika daha kaynatılır ve ateşten alınır. Bıldırcınları fırından çıkarmadan birkaç dakika önce üzerlerine nar ekşili sos dökülür. Biraz daha fırında kaldıktan sonra çıkartılır.
Afiyet olsun.



Yorumlar

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

benye sos

baba tatlısı (şambaba) tarifi

şalgam yemeği

mayasız, yumurtasız ve kabartıcısız poğaça tarifi

açma tarifi

gül böreği

semizotu sapından tarator

bayram tatlıları-lorlu girit tatlısı

şevketi bostan salatası

taze domates soslu mitite köfte

daha fazlasını google'dan ARA