lokma

İzmir Lokması

Günümüzde makinalarla dökülmekte olan lokma, maharetli ellerle makinalara inat böyle dökülür. İzmir “Kültür Park’ta” tesadüfen karşılaştığımız manzarayı görünce paylaşıp tarifini vermekten kendimizi alamadık. 



Malzemeler:
500 gr un
1,5 su bardağı su 
1 yumurta
1 paket yaş maya (42 gram)
1 fiske tuz.
4 su bardağı kızartma yağı
1 kahve kaşığı pudra şekeri
Şerbeti:
1 kg. Şeker
2 bardak su (500ml.su)
1 çay kaşığı tarçın veya 2 adet tarçın çubuğu

Lokma yapılışı; 

Bir çorba kasesinin içine yarım bardak sıcağa yakın ılık su koyunuz. Maya ve pudra şekerini koyup kaşıkla eziniz. Yarım bardak unu ekleyip karıştırın ve kâsenin üzerini bir tabakla örterek, mayalanmaya bırakınız. Mayalanması için yaklaşık 30 dakika beklettikten sonra kala unun geri kalanını tezgahınıza eleyiniz. Elediğiniz unun ortasını açınız ve mayalı karışımı dökünüz. Kalan ½ bardak suyu, tuzu ve yumurtayı ekleyiniz. Malzemeleri elinizle birbirine yedirdikten sonra hamuru iyice yoğurunuz. Hamuru elinize yapışmayacak kadar yoğurduktan sonra büyük bir kaba alıp çekerek yoğurmaya devam ediniz. Kabı kapakla örtüp yarım saat civarında bir kenarda bekletiniz.
Bir tencereye şeker, çubuk tarçın ve suyu koyunuz. Orta ateşte ara sıra karıştırarak kaynatınız. 15-20 dakika kaynadıktan sonra bir kenara alınız. 


Yağı bir tencereye koyup harlı ateşte kızdırınız. Yağ kızdıktan sonra hamurdan sol avucunuzun aldığı kadar alınız. Hamuru avucunuzla sıkarak işaret parmağınızla başparmağınız arasında fındık büyüklüğünde bir hamur topu oluşmasını sağlayın. Yağlanmış bir çay kaşığı yardımı ile bu hamur topunu alarak kızgın yağa atın. Bu işlemi yoğurduğunuz hamurun tamamı bitene kadar tekrarlayın. Hamur toplarını kızgın yağa atarken bir yandanda yavaşça karıştırmalısınız ki lokmalar tek taraflı kızarmasın.
Lokmalarınızın çıtır olmasını istiyorsanız iki aşamada kızartmanız gerekmektedir. Bunun için lokmalarınızı çok hafif rengini değiştirecek kadar kızartınız ve bir süzgecin içerisine çıkarın. Birinci aşama kızartma bitince yağınızın ateşini biraz kısarak lokmalarınızın tamamını kızgın yağa atınız ve sürekli karıştırarak altın sarısı hale gelene kadar kızartın ve kızartma işlemi bitince lokmalarınızı yağın içinden alarak bekletmekte olduğunuz tarçınlı şurubun içine alın. Bir iki dakika şurubun içinde karıştırdıktan sonra delikli kepçe yardımıyla çıkararak ılıyınca servis yapın. Arzu edenler üzerlerine toz tarçın serperek yiyebilirler.

Yorumlar

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

şalgam yemeği

baba tatlısı (şambaba) tarifi

benye sos

mayasız, yumurtasız ve kabartıcısız poğaça tarifi

taze domates soslu mitite köfte

kumkuat (kumquat) reçeli tarifi

girit çullaması

yoğurtlu gelincik otu kavurması

gül böreği

romesco sos tarifi

daha fazlasını google'dan ARA