fava

FAVA ‘NIN HİKÂYESİ  

Fava her ne kadar meze olarak bilinse de Ege Bölgesi’nde çok sevilen, genelde soğuk olarak bazen de ılık olarak yenebilen bir yemektir. Kuşadası’nda, Söke’de zeytin toplamaya giden köylüler yanlarına yemek olarak bazen kızarmış soğuk balık ve fava götürürlermiş. Kuru soğanı kaşık gibi kullanıp, soğanla yerlermiş. Bir keresinde Kuşadası’nda yaşayan İstanköy (Kos adası) göçmeni emekli öğretmen Selim Karamehmet’in yaptığı favayı çok beğenmiştik. Ona yaptığı favanın lezzetinin sırrını sorduk. Bize favanın yağı çok çektiğini, bu yüzden mutlaka sızma zeytinyağı kullanılması ve çok bol zeytinyağı konulması olduğunu anlattı. Bununla ilgili olarak da kısacık bir hikâye anlattı. Hikâyeyi sizinle paylaşmak istedik. Kuşadası’nda yağhanede çalışan işçiler fava yapıp yemek için hazırlık yapıyorlarmış. Haşladıkları kuru iç baklayı (favayı) bir kaba almışlar ve yemeğe başlamadan favanın üzerine yağı gezdirmişler. Fava biraz sonra yağı içine çekmiş.  İşçiler bakmış favanın üzerinde yağ yok bir daha yağ dökmüşler. Birkaç kere aynı şeyi tekrarlamışlar.  Bakmışlar yağ yine favanın üstünde durmuyor. Sonunda favaya sormuşlar bu kadar yağ döktük gene de yağ görünmüyor bu kadar yağı ne yaptın diye?  Fava yemin etmiş “iki gözüm önüme aksın ki yağ falan gördüysem” diye! Rivayet bu….


Size Kuşadası’ndan emekli öğretmen Selim Karamehmet’in fava tarifini aktarıyoruz. Biz denedik çok güzel oldu. Lezzeti birebir hissettik.


Malzemeler 4 kişilik

250 gr kuru kabuksuz iç bakla
1 adet orta boy kuru soğan
200 ml sızma zeytinyağı
4 bardak su
3-4 sap kıyılmış dereotu
Yeteri kadar tuz

fava yapılışı

Kuru iç baklayı tencereye koyunuz. Dört bardak suyu ekleyiniz. Kuru soğanı gelişi güzel iri iri doğrayınız ve tencereye ilave ediniz.
Baklalar kolayca püre haline getirilebilecek kadar haşlayınız. Haşlama işlemi bitince tuzunu atarak soğumaya bırakınız. Haşlanmış baklalar soğuyunca çatalla veya püre aletiyle püre haline getiriniz ve sızma zeytinyağının 3/4 ünü ekleyerek püreye iyice yediriniz. Daha sonra tabağa yada tabaklara alarak üzerlerine çatal yardımıyla çizikler atarak kalan zeytinyağını üzerine gezdiriniz. Arzuya göre kıyılmış dereotuyla süsleyerek servis yapın.

Afiyet olsun.

Genel olarak bilinenin aksine favanın hiçbir aşamasında limon kullanmayın. Sadece doğal lezzetini bozmuş olursunuz.


Yorumlar

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

benye sos

baba tatlısı (şambaba) tarifi

şalgam yemeği

mayasız, yumurtasız ve kabartıcısız poğaça tarifi

açma tarifi

gül böreği

semizotu sapından tarator

bayram tatlıları-lorlu girit tatlısı

şevketi bostan salatası

taze domates soslu mitite köfte

daha fazlasını google'dan ARA